06 21450768

Financiële gedragstraining bewezen effectief

Stel, je bent als vrouw op zoek om wijzer in geldzaken te worden. Je bent misschien net gescheiden, of werkloos geraakt. Of je merkt dat iedere maand net iets langer duurt dan je inkomsten groot zijn. Je wilt grip, maar je weet niet waar te beginnen. Je voelt je misschien onzeker omdat je partner altijd de financiële zaken regelt. En op de een of andere manier schuif je het telkens voor je uit. Maar je wilt het wel zelf kunnen!
Wanneer je als vrouw meer financieel bewust en zelfredzaam wil zijn, is het natuurlijk wel erg prettig als je daar in iets meer dan 1 dag een heel eind op weg wordt geholpen. De financiële gedragstraining biedt deze mogelijkheid. Uit onderzoek, uitgevoerd door de Hoge School van Amsterdam (impactanalyse Delta Lloyd Foundation 2013-2014) is gebleken dat deze training een positief effect heeft op het financiële bewustzijn en een bijdrage levert aan de financiële zelfredzaamheid.

Minitraject
De vorm van dit minitraject maakt de training krachtig omdat die behapbaar is. Het is een betrekkelijk kleine investering, maar heeft grote gevolgen. Vanaf het moment dat de deelneemsters zich inschrijven, gebeurt er al iets en komen ze in beweging. ‘Slim om het huiswerk vooraf te doen, dat creëert al een heel stuk bewustwording. Bovendien hebben alle deelneemsters daardoor een basis, zodat je vanaf een gelijk startpunt kan beginnen aan de training.
96 % vindt het intakegesprek zeer nuttig. ‘Je praat gericht over financiën zonder een oordeel en dat werkt verhelderend.’ En ‘Ik kreeg zowel inzicht in wat de cursus mij zou bieden en hoe ik mij moest voorbereiden, als enig inzicht in mijn financiële situatie.

De combinatie van gedrag en financiële kennis
Financiële kennis alleen is niet genoeg, je moet vervolgens ook echt in actie komen en je gedrag veranderen. Andersom kun je je gedrag niet veranderen zonder kennis en inzicht.
Dit werkzame element wordt bevestigd door de deelneemsters. 92 procent vond het prettig dat er in de training zowel aandacht was voor het opdoen van financiële kennis als aandacht voor het veranderen van financieel gedrag.
Geldherinneringen en -overtuigingen verschaffen diepere informatie over je onbewuste gedrag. Heel goed dat dat erbij zit, het is een waardevol onderdeel van de cursus.

Financieel bewustzijn
De positieve bijdrage op financieel bewustzijn wordt bereikt door een combinatie van kennis en bewustwording. De vrouwen doen praktische kennis op over geldzaken en het bijhouden van de eigen administratie en daarnaast krijgen ze inzicht in het eigen financiële gedrag.

Financiële zelfredzaamheid
De deelneemsters zijn vaak vrouwen die door een verandering in hun persoonlijke situatie de grip op hun financiën zijn kwijtgeraakt of dreigen die kwijt te raken. In de meeste gevallen is geen sprake van schulden maar wel van een gevoelde urgentie om geldzaken beter aan te pakken. Wat het project hen oplevert is niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook een grotere mondigheid/assertiviteit met betrekking tot financiële vragen. Daarnaast wordt een persoonlijk financieel plan van aanpak opgesteld dat de deelneemsters handvatten geeft om hun gedrag te veranderen. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor zelfredzaamheid.

Vrouwen kunnen het ook!
De training is voor en door vrouwen. Vrouwen voelen zich op hun gemak om hun verhaal te vertellen en vragen te stellen.
De kracht van de training is dat het een vrouwentraining is. Het was heel fijn om met allemaal vrouwen te zitten, en ook dat de training gegeven wordt door vrouwen. De trainsters zijn goede rolmodellen. Ik vond financiën altijd een mannending, maar zij hebben het tegendeel bewezen. Vrouwen kunnen het ook.

Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar als PDF.

Sorry, the comment form is closed at this time.