06 21450768

Interview PEAKS “Het op orde houden van je geldzaken is als tandenpoetsen”

“Het op orde houden van je geldzaken is als tandenpoetsen”

Het op orde houden van je geldzaken is als tandenpoetsen. Gekke vergelijking? Volgens Annemarie Reintjes en Martine Slikker helemaal niet. “Net als tandenpoetsen hoort het ordenen van je financiën bij persoonlijke verzorging. Je hoeft er niet veel tijd aan kwijt te zijn, maar moet het wel bijhouden. Anders wordt het een rommeltje.” Annemarie en Martine helpen met hun bedrijf SMART Coaching en Training werknemers om hun geldzaken op orde te brengen en houden. Ze zijn ervan overtuigd dat er voor de financiële ‘fitheid’ van een werknemer een grote verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever.

Waarom zouden werkgevers zich met de geldzaken van hun werknemers moeten bemoeien?
“Veel medewerkers in organisaties hebben geldproblemen: één op de drie Nederlanders – van arm tot rijk en van hoog- tot laagopgeleid – maakt zich zorgen over zijn of haar financiële situatie. Deze geldproblemen hebben grote consequenties voor het functioneren van organisaties. Denk aan overspannenheid en ziekte, die bedrijven naast productiviteitsverlies veel geld kosten. Daarbij richten mensen die financieel onzeker zijn zich vooral op het hier en nu. Dit belemmert hen om zich op carrièregebied te ontwikkelen. Financiële fitheid is net zo belangrijk als lichamelijk fit zijn. Veel bedrijven bieden werknemers tegenwoordig een sportschoolabonnement en gezond eten aan. Volgens ons hoort begeleiding bij financieel onafhankelijk worden en blijven daar ook thuis.”

Hoe helpen jullie mensen om grip te krijgen op hun geldzaken?
“Door ze financiële gedragstraining te geven. Mensen weten vaak wel dat ze hun geldzaken beter zouden kunnen regelen, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Daarom geven wij in onze eendaagse training alle handvatten die je nodig hebt om financieel redzaam te worden. Voor en met iedere deelnemer stellen we een persoonlijk doel op. Wij maken de stappen die nodig zijn om dat doel te behalen klein en behapbaar. Ook leren we deelnemers precies hoe en waar ze alle belangrijke informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. De training is er dus heel erg gericht op dat ze het zelf kunnen vinden en doen.”

Kunnen jullie een paar basistips geven om beter met je geld om te gaan?
“Het begint allemaal met weten wat er precies inkomt en uitgaat aan geld. Houd het daarom een maand bij, dat geeft je inzicht in je geld. Pas als je inzicht hebt, en je bewust bent van je eigen geld-gedrag, kun je dat gedrag veranderen. Daarnaast is het van belang je financiële administratie op een overzichtelijke manier te ordenen. En woon je samen, dan raden we aan om ook je geldzaken samen te regelen. Je kunt niet financieel onafhankelijk zijn en tegelijkertijd je administratie overlaten aan je partner. Ten slotte helpt het om eens met iemand in je omgeving te praten over geldzaken. Hoe kijk je tegen geld aan? Wat heb je van huis uit meegekregen als het om financiën gaat? En hoe staat de ander daarin? Door het hierover te hebben kom je meer te weten over je eigen opvattingen over geld, en leer je tegelijkertijd van de visie van iemand anders.”

Heeft opvoeding een grote invloed op hoe je met geld omgaat?
“Ja, heel veel mensen zijn afhankelijk van hun ouders als je kijkt naar hoe ze met geld omgaan. We zien vaak dat iemand of het tegenovergestelde gedrag vertoont, of juist hetzelfde gaat doen als zijn of haar ouders. Meestal doen mensen maar wat, zonder dat ze zich echt hebben verdiept in hun gedrag ten aanzien van geld. Wij laten ze bewust naar hun gedrag kijken, waar nodig kunnen ze dat aanpassen en zo hebben ze meer controle. Een voorbeeld: veel mensen krijgen bij het ontvangen van een brief van de Belastingdienst een naar gevoel. Ze hebben het idee: ‘O jee, ik heb vast iets niet goed gedaan.’ Wanneer ze grip op hun geld hebben, denken ze bij zo’n blauwe envelop eerder: ‘Hé, een brief van de Belastingdienst. We zien wel wat erin staat.’ Je verhoudt je dus heel anders ten opzichte van geld als je je financiën op orde hebt. En dan is je kijk op de toekomst opener.”

Over de toekomst en geld: komt in jullie cursus ‘beleggen’ ook aan bod?
“Ja, bij het onderdeel waarin je financiële toekomst centraal staat, hebben we het ook over beleggen. Het kan heel slim zijn om te beleggen, maar het hangt van de persoon en diens financiële situatie af of dat wordt meegenomen in het stappenplan. Zelf beleggen we wel. Martines ouders leerden haar dat het verstandig is om te beleggen en zij begon daarom op haar achttiende al met beleggen in fondsen. Annemarie laat ‘een mannetje’ voor haar beleggen, ook in fondsen, en daarnaast belegt ze in portfolio Scherp bij Peaks.”

Wat vinden jullie van Peaks?
“Een mooi concept, omdat het ontzettend toegankelijk is. Peaks maakt dat iedereen kan beleggen, oud of jong, laag- of hoogopgeleid, man of vrouw. Dat is bij veel andere beleggingsaanbieders wel anders: in de reclame van ABN AMRO zie je een blanke van van middelbare leeftijd in een auto. Peaks doorbreekt dat standaardbeeld doordat iets nogal ingewikkelds juist klein, behapbaar en aantrekkelijk wordt gemaakt. En dat is precies hoe wij ook naar het regelen van je geldzaken kijken. Het is niet moeilijk, iedereen kan het. Je moet alleen even weten hoe het werkt. Dan is het gewoon een kwestie van doen.”

Met dank aan Floor Meijs | PEAKS

 

Sorry, the comment form is closed at this time.